Constructiile au format una din activitatile de baza ale omului din toate timpurile.
Ele reprezinta in primul rand adapostul in care se desfasoara multiplele activitati omenesti , locatia pentru toate mijloacele sale de productie si in al doilea rand ele cuprind toate lucrarile de baza pentru asigurarea comertului de marfuri , informatii, transport energie , precum si toate lucrarile pentru satisfacerea nevoilor sale spirituale si culturale.
Dezvoltarea constructiilor este strans legata de satisfacerea necesitatilor fundamentale ale dezvoltari omului.
Evolutia constructiilor este corelata cu dezvoltarea stiintei, tehnicii si civilizatiei, fiind un impuls permanent pentru acestea.
Evolutia stiintei si a tehnologiei a pus la dispozitia firmelor de constructii , noi materiale cu caracteristici superioare , noi tehnologii de executie , noi utilaje , noi tehnologii de montaj care sa se ajunga la mecanizarea lucrarilor de constructii si la automatizarea lor.
In istoria constructiilor o adevarata revolutie a fost aparitia betonului armat.
Revolutia tehnico-stiintifica care se desfasoara in prezent pe multipe planuri opereaza direct in sectorul de constructii , pe tot circuitul sau de cercetare , proiectare , executie , exploatare .
Mecanizarea si automatizarea lucrarilor de constructii sunt o parte componenta a acestei revolutii.
Organizarea si optimizarea activitatii de constructii pe tot circuitul sau cu automatizarea deciziilor operative este o caracteristica a executiei noilor constructii.
Elementele de manopera executate de muncitorul in constructii suntin prezent diminunate de existenta utilajelor de ultima generatie.
Muncitorul in constructii trebuie sa-si imbunatateasca calificarea pentru a cunoste mai multe meserii si a tine pasul cu evolutia tehnologica .
Fierarul betonist trebuie sa aiba cunostinte generale de constructii , sa citeasca planurile de constructii si pe cele mai dificile dintre ele, planurile de armare , sa poata face schite de armare ,sa stie sa faca unele verificari tehnice , , sa cunoasca utilajele de prelucrat si fasonat armaturi , pe care trebuie sa le exploateze corect ,indepartand penele curente de functionare ; trebuie de asemenea sa aiba cunostinte de sudare si sa poate executa sudarea de rezistenta prin puncte la masini de inalta productivitatesi chiar sudarea cu arc electric , de multe ori ei fiind folositi si ca sudori. De asemenea trebuie sa aiba notiuni de montare a constructiilor, cunoscand modul de manipulare a armaturilor si materialelor cu mijloace de transport mecanizate, sa cunoasca modul de alcatuire al cofrajelor si cerintelor care se impun acestora si sa aiba notiuni de preparare si turnare a betoanelor , si de verificare a calitatii armaturilor , betoanelor si lucrarilor de constructii.
Cunoasterea calitati materialelor de constructii ( otel beton, beton ,caramida ) si a modului de verificare a acestora este o alta cerinta a unui bun fierar betonist.In sfarsit cunostinte de protectia muncii formeaza o alta latura a pregatiri sale.
Notiunea de constructii este foarte complexa cuprinzand in ea toate categoriile de constructii executate pentru satisfacerea nevoilor social-economice ale omului. Orice clasificare a constructiilor este desigur arbitrara si ea poarta amprenta ideii care a stat la baza clasificarii.
Criteriile de clasificare si mai vechi si mai noi se refera la gruparea constructiilor pe categorii de constructii.Partile de constructii si elemente de constructii pot si ele sa fie clasificate . Destinatia si functionalitatea constructiilor a format unul din criteriile de clasificare , precum si materialele predominante pentru relizarea structurii de rezistenta a format de asemenea alt criteriu ; modul de realizare si solutiile constructive pot indica si ele o alta cale de clasificare .
Una din clasificarile cele mai vechi imparteau lucrarile in lucrari de constructii civile si industriale , lucrari ingineresti, lucrari de arta si constructii speciale.Adesea in lucrarile ingineresti sunt cuprinse si lucrari de arta si speciale.