cofraje metalice plane tip IPB 1967 şi IPB 1968 (sau metal + lemn) pentru diafragme, planşeele fiind prefabricate. Aceste cofraje, în afara avantajelor specifice, aveau şi o serie de dezavantaje şi anume. ele nu puteau fi utilizate decît pentru clădirile cu partiurile pentru care fuseseră proiectate, consum mare de manoperă la montare-demontare, cost ridicat etc. ‘
Procedeul INCERC-ului este caracterizat prin următoarele raze tehnologice principale:
Execuţia pereţilor — diafragme din beton monolit folosind cofraje metalice plane de mari dimensiuni, prin turnare în două etape succesive — diafragme longitudinale şi diafragme transversale
Montarea pereţilor despărţitori, a celor de faţada şi a scărilor din elemente prefabricate
Montarea planşeelor din plăci prefabricate monohtizate pe contur.
Executarea elementelor prefabricate pentru pereţi interiori, faţade si planşee se poate face într-un poligon de şantier, m incinta şantierului sau într-un atelier de prefabricate.
Elemente de inventar utilizate. Pentru executarea lucrărilor se folosesc următoarele elemente de inventar: 1) un set de cofraje metalice plane pentru turnarea diafragmelor şi a unor pereţi prefabricaţi şe poligonul de. şantier); 2) platforme metalice de beton pentru turnarea plăcilor de planşeu şi a altor prefabricate,
1) eventual un set de popi metalici reglabili pentru sprijiniirea provizorie la montaj a planşeelor.
1) Setul de cofraje se compune dintr-o serie de panouri metalice plane; numărul de panouri sestabileşte în funcţie f’ixarea partiului de arhitectură, de marimea construcţiei şi de viteza de execuţie cerută — ca ordin de mărime se poate considera 20—22 panouri pentru a se putea executa două apartamente pe zi.
Panourile de cofraj sunt alcatuite din două elemente : o placă formand cofrajul propriu-zis şi un schelet metalic rigid.
Placa-cofrata este formată la faţa în contact cu betonul dintr-o tabla rigidizata cu nervuri verticale, care pot fi alcătuite din piese metalice sau din tuburi metalice cu secţiune patrata sau dreptunghiulară, prin care poate circula abur sau aer cald pentru accelerarea întăririi betonului. Nervurile verticale smt prinse pe 3 grinzi orizontale, una la partea superioara, una lancea inferioara, iar a 3-a între ele şi mai aproape de cea inferioara dm cauza ca presiunea betonului creşte spre partea înienoara.
Scheletul metalic este compus din 3 grinzi orizontale două grinzi verticale şi contravantuiri. Grinda orizontală superioara serveşte şi ca podină de lucru pentru turnarea betonului
Placa cofrai este îmbinată prin sudură de scheletul metalica executată cu o deosebită grijă pentru ca tabla să nu se deformeze mult. Panourile au înălţimea cat a etajului (2,60 m) şi lungimea variabilă — cat a unei camere. La ÎNCERC au fost proiectate 3 tipuri de panouri, cu lungimea de 4,50, 5,50 şi 6,50 m. Greutatea panoului celui mai mare, de 2,1 tf, permite montajul cu macaraua obişnuită de 40 tm moment capabil.
Consumul mare de oţel, de 145 kg/m2, este necesar pentru a limita deformabilitatea cqfrajului (la maximum 3 mm) şi, pentru a permite un număr mare de reutilizări (500).
Legarea a două panouri montate faţă în faţă pentru turnarea unei diafragme, se face cu ajutorul a 4 traverse fixate cu pene şi amplasate la capetele grinzilor verticale ale panourilor de eofraj . Grosimea peretelui se asigură cu piese de distanţare fixate prin sudură de traverse. închiderea la capete a panourilor se face eu dulapi de lemn fixaţi în profile U.
In dulapul de lemn de închidere se pot da găuri pentru trecerea unor mustăţi, care servesc la îmbinarea diafragmelor transversale cu bulbul din beton turnat la faţa locului — care face legătura eu panourile prefabricate din faţadă.
Golurile de uşi şi ferestre din diafragme se realizează prin rame metalice (pentru ca sa nu se deformeze din cauza umidităţii din beton). Pentru decofrarea ramelor acestea se pot face cu laturi demontabile sau cu feţe laterale oblice, ultimul procedeu fiind mai avantajos atît din punctul de vedere al execuţiei lor, cat şi al consumului de manoperă la montare şi demontare.
Este foarte important ca în timpul turnării betonului în diafragme să nu se deplaseze ramele, în caz contrar corecturile sunt foarte dificile şi nu se pot face decît prin cioplirea betonului. Pentru menţinerea poziţiei lor, ele se fixează prin şuruburi de unul din panourile de cofraj. In cazul în care panoul de cofraj în care s-au dat găurile pentru şuruburi se foloseşte ulterior pentru turnarea unei diafragme fără goluri, găurile respective trebuie astupate cu dopuri de lemn.
Intrucît este necesar să se realizeze o bună legătură şi între diafragmele turnate în două etape succesive, la turnarea capătului ultimei diafragme din prima etapă se introduce o piesă specială care pozează mustăţile de legătură ce sunt rabătute în cofraj.
2) Piesele de inventar necesare execuţiei în poligon a elementelor prefabricate sînt următoarele:
Un set de platforme încălzitoare, din metal sau beton armat, pe care se execută panourile de planşeu, panourile de faţadă, buiandrugi etc.
Plăcile de cofraj ale panourilor pentru turnarea diafragmelor verticale pot servi şi ca platforme încălzitoare pentru turnarea elementelor prefabricate
Rame universale, din lemn sau metal, pentru cofrarea feţelor laterale ale elementelor prefabricate turnate pe platformele, încălzitoare
O baterie verticală de cofraje pentru turnarea pereţilor despărţitori prefabricaţi. Aceasta poate fi formată — ca pereţi interiori şi din plăcile de cofraj ale panourilor pentru turnai rea diafragmelor verticale, iar ca pereţi exteriori din pal nouri de cofraj complete inclusiv scheletul de rigidizare
3) Popii metalici reglabili se folosesc pentru susţinerea panourilor de planşeu în timpul montajului. Pentru realizarea stabilităţii lor, ei se fixează cu nişte tije cu pană de pereţii turnaţi monolit. în lipsa popilor metalici, pot fi utilizaţi şi popi de lemn, fixaţi de pereţi în mod similar cu cei metalici reglajul lor se poate face cu pene de lemn dispuse la partea inferioară.
O macara MT-100 care serveşte pentru montarea cofrajelor, a elementelor prefabricate şi pentru manipularea platformelor de turnare (pentru montarea cofrajelor este suficientă şi o macara de 40 tm)
4—5 vibratoare de interior VEI-46 (capul vibrator cu diametrul de 46 mm) pentru compactarea betoanelor monolite , şi prefabricate
Un aparat de sudură electrică sau autogenă O maşină electrică de găurit
Capacitatea de producţie a unui set de cofraje este de două apartamente a 65 m2 arie desfăşurată (realizat de roşu) pe zi
Consumul de manopera pentru lucrarile de roşu plus finisajul pereţilor şi tavanelor este sensibil egal cu cel rezultat la clădirile similare cu panouri mari.
. 1) La intersecţiile în T şi L, iar în zonele cu grad seismic redus şi la cele în formă de cruce, îmbinarea se face prevăzîn- du-se alveole în prima diafragmă turnantă şi mustăţi îndoite pe faţa de capăt a cofrajului. Mustăţile sînt poziţionate legîndu-le de o piesă specială care formează şi alveolele ce se fixează de cofraj la partea superioară şi inferioară a lui.
etapa următoare se idezdoaie mustăţile ce formează efcrieri, în diafragma cu care se îmbină, legătura făcîndu-se prin aceste mustăţi şi prin alveole. La betonare se are grijă ca betonul vechi să fie umed şi ca betonul nou să fie bine compactat prin vibrare în zona de îmbinare.
2) La intersecţiile în cruce în zone cu seismicitate redusă, îmbinarea între diafragmele de pe cele două direcţii se poate face prin unul sau mai multe goluri, lăsate în diafragma turnată în prima etapă ; prin aceasta fiecare din cele două diafragme au unele zone continue şi unele întrerupte. Este bine ca în diafragma longitudinală golul să fie dispus la partea superioară: prin aceasta se uşurează poziţionarea cutiei pentru formarea golului şi se poate realiza continuitatea armăturilor din buiandrugii de peste golurile din diafragmele transversale.
întotdeauna trebuie realizată o bună legătură între capetele diafragmelor transversale şi panourile prefabricate de faţadă. Legătura se face prin mustăţi lăsate din capătul diafragmei şi prin alveole.
Intrucât petrecerea de 1 cm prevăzută a panourilor de planşeu peste difragme serveşte numai pentru ca betonul din centură să nu curgă prin rostul dintre placă şi perete (la unele erori de execuţie normale de 1 cm, petrecerea dispare). In cazul unor abateri de execuţie de peste 1 cm, plăcile reazemă pe diafragme prin intermediul urechilor.
In cazul fundării pe terenuri sensibile la înmuiere şi al clădirilor situate în zone seismice, trebuie realizat un sistem de cadre în faţadă care să mărească capacitatea de rezistenţă a clădirii în sens longitudinal. Aceste cadre se pot realiza dacă diafragmele transversale se termină cu bulbi, cu care să se îmbine rigid centura-buiandrug .
Faţadele de zidărie au consum mare de manoperă.
3 elemente se face printr-un bulb în care se introduc mustăţile din panouri si din diafragmă, precum şi bare verticale care formează stîlpişorul. Părţile libere se cofrează. Betonul se toarnă cu mare grijă si se compactează mereu, în special din cauza dimensiunilor foarte mici ale bulbului (în jur de 20×20 cm). In fig. 150, b este arătată îmbinarea pe verticală între panoul de perete inferior şi placa plan- şeului. Pentru realizarea izolării termice şi în rostul vertical dintre cele două panouri de perete, s-a introdus o fîşie de polistiren expandat.
In prima soluţie, podestul de nivel reazemă direct pe diafragme, iar podestul intermediar se face cu deschiderea mai mică decAt distanţa dintre diafragme ca să rămînă loc pentru îmbinare. îmbinările se fac în felul următor : între podestul de nivel şi placa planseu (secţiunea II-II) şi între podestul intermediar şi diafragmă (secţiunea I-I) prin petrecerea urechilor, armături în lungul rostului si monolitizare cu beton B 300; între rampă şi podeşte prin rezema- rea rampei pe o consolă din podest şi prin petrecerea urechilor (secţiunea III-III) care vor fi înglobate în mozaicul turnat pentru finisare.
îmbinările din secţiunile I-I şi II-II, trebuie executate nu numai cu un beton de rezistenţă mare (B 300), dar şi cu cea mai mare grijă pentru compactare, deoarece siguranţa persoanelor care circulă pe scară depinde direct de calitatea execuţiei. La execuţia diafragmei, mustăţile din secţiunea II-II trebuie poziţionate perfect pe înălţime pentru a corespunde cu cele din podestul intermediar; în timpul betonării diafragmei ele trebuie să fie îndoite în interiorul secţiunii acesteia şi lipite de cofraj, pentru ca după decofrare să poată fi văzute si dezdoite. Podestul intermediar se montează pe o susţinere provizorie, simetriile faţă de cele două diafragme; se dezdoaie buclele din diafragmă, se montează armăturile longitudinale şi se leagă cu sîrmă arsă de buclele din cele două elemente. Se montează cofrajul^de sub îmbinare, se udă bine atît cofrajul cit şi betonul din diafragmă şi podest, pentru ca să nu sugă apa din betonul de monolitizare, apoi se începe betonarea.
La îmbinarea dintre rampă şi pOdesit (secţiunea III-III) nu se pun pentru betonist probleme atît de importante pentru lucrul lui propriu, întrucît la îmbinare reazemă element prefabricat pe element prefabricat, prin intermediul unui strat de mortar de ciment pentru egalizaiea presiunilor. Betonistul trebuie să aibă grijă ca să nu primească pentru montare rampe sau podeşte care să aibă consolele de rezemare fisurate sau crăpate în timpul transportului şi manipulărilor IN caz contrar se riscă o cedare a consolelor si o prăbuşire a unei rampe. ’ ’
. Eşalonarea lucrărilor. Procesul tehnologic de realizare a acestor clădiri este formai dintr-un. lanţ de operaţii succesive desfăşurate pe fiecare tronson-etaj şi repetate pe celelalte tronsoane, cuprinzand urmatoarele operaţii principale:
Exemplu. Pentru a se putea urmări modul de eşalonare a lucrărilor s-a luat ca exemplu procesul tehnologic de execuţie a unui nivel curent dintr-un tronson de clădire cu 4 apartamente la scară avînd . Eşalonarea lucrărilor la execuţia unui tronson pe nivel.
7 travei între 2,50 şi 3,50 m şi o arie desfăşurată de 258 m2. Realizarea acestui tronson pe un nivel se face în 5 zile, astfel:
Ziua I: montarea cofrajelor diafragmei longitudinale pe sectorul 1 şi a diafragmelor transversale din fronton; montarea armăturilor şi turnarea betonului.
Ziua II: demontarea cofrajelor diafragmelor turnate în ziua I; montarea cofrajelor pentru diafragma longitudinală din sectorul 2 şi pentru restul diafragmelor transversale din sectorul 1, montarea armăturilor şi turnarea betonului.
Ziua III: demontarea cofrajelor pentru diafragmele turnate în ziua II; montarea cofrajelor pentru diafragmele transversale din sectorul 2; montarea armăturilor şi turnarea betonului; în felul acesta s-a terminat turnarea tuturor diafragmelor. Tot în ziua III se montează panourile prefabricate de faţadă şi pereţii interiori despărţitori din sectorul 1.
. Ziua IV: se demontează cofrajele de la diafragmele turnate în ziua III şi se montează la un alt tronson al clădirii; se montează panourile prefabricate de faţadă şi pereţii interiori despărţitori din sectorul 2; se execută monolitizările elementelor prefabricate din sectorul 1. ‘
Ziua V: se montează panourile de planşeu, panourile de scară şi se fac monolitizările elementelor prefabricate din sectorul 2.
1. Executarea elementelor prefabricate. In cazul în care faţadele se execută din zidărie sau din panouri prefabricate din beton uşor
Exemplu. Pentru a se putea urmări modul de eşalonare a lucrărilor s-a luat ca exemplu procesul tehnologic de execuţie a unui nivel curent dintr-un tronson de clădire cu 4 apartamente la scară avînd
. Eşalonarea lucrărilor la execuţia unui tronson pe nivel.
7 travei între 2,50 şi 3,50 m (fig. 152) şi o arie desfăşurată de 258 m2. Realizarea acestui tronson pe un nivel se face în 5 zile, astfel:
, Ziua I: montarea cofrajelor diafragmei longitudinale pe sectorul 1 şi a diafragmelor transversale din fronton; montarea armăturilor şi turnarea betonului.
Ziua II: demontarea cofrajelor diafragmelor turnate în ziua I; montarea cofrajelor pentru diafragma longitudinală din sectorul 2 şi pentru restul diafragmelor transversale din sectorul 1, montarea armăturilor şi turnarea betonului.
Ziua III: demontarea cofrajelor pentru diafragmele turnate în ziua II; montarea cofrajelor pentru diafragmele transversale din sectorul 2; montarea armăturilor şi turnarea betonului; în felul acesta s-a terminat turnarea tuturor diafragmelor. Tot în ziua III se montează panourile prefabricate de faţadă şi pereţii iiniteriori despărţitori din sectorul 1. 1 ‘
. Ziua IV: se demontează cofrajele de la diafragmele turnate în ziua III şi se montează la un alt tronson al clădirii; se montează panourile prefabricate de faţadă şi pereţii interiori despărţitori din sectorul 2; se execută monolitizările elementelor prefabricate din sectorul 1.
Ziua V: se montează panourile de planşeu, panourile de scară şi se fac monolitizările elementelor prefabricate din sectorul 2.