Fundatiile si subsolurile asigura transmiterea sarcinilor la teren stabilitatea la rasturnare a constructiilor , protectia contra infiltratiei apelor subterane si de suprafata , putand fi folosite in cazurile subsolurilor si pentru instalatiile cladirilor sau chiar a unor procese de productie si auxiliare . Sunt subsoluri cu unul sau mai multe niveluri . Fundatiile pot fi monolite sau prefabricate . Fundatiile se executa de regula din beton armat . In terenuri slabe se realizeaza pe piloti.
Manoperaconstructii.ro realizeaza lucrari de fundatii si subsoluri cu echipe specializate si utilaje tehnologice de ultima generatie.
Scheletul de rezistenta si elementele de inchidere (pereti exteriori si interiori) se folosesc si la compartimentarea pe orizontala a constructiilor.
Scheletul de rezistenta va asigura si preluarea sarcinilor tehnologice si a mijloacelor de transort grele suspendate sau rezemate de scheletul de rezistenta ( poduri rulante ) si instalatiilor (incalzire, ventilatie , transport pneumatic etc.).Scheletul de rezistenta se concepe sa satisfaca concomitent mai multe functii (rezistenta si canale de ventilatie etc.). Scheletul de rezistenta poate fi din zidarie , beton armat , beton precomprimat , metal, lemn.etc.
Planseele cladirilor folosesc la compartimentarea pe verticala si pentru preluarea sarcinilor verticale si uneori a peretilor despartitori . In acelasi timp ele realizeaza impreuna cu structura de rezistenta si centurile o rigidizare spatiala a scheletului de rezistenta si a intregi constructii.
Dupa natura constructiei, destinatia ei, incercarilor, deschiderilor etc. planseele pot fi alcatuite din diferite materiale in diferite forme.
Solutia folosita in mod frecvent in prezent este cea a planseelor prefabricate din beton armat , de mari dimensiuni sub forma de semipanoruri sau fasii, sau grinzi prefabricate si corpuri de umplutura , din beton , ceramice sau alte materiale .
La constructiile turistice sau traditionale , planseele se pot realiza din lemn.
Uzitate mai sunt si planseele cu structura de rezistenta metalica , cu elemente de umplutura sau cu alcatuire mixta metal-beton. Planseele prefabricate ceramice se utilizeaza mai putin la constructiile din tara noastra.
Acoperisul constructiilor poate fi realizat cu pante pentru scurgerea apelor sau sub forma de terasa . Acoperisurile pot avea prevazute elemente de luminator sau destinatie de mansarda .
Solutia de acoperis este in functie de deschiderea constructiilor , de folosirea ultimului planseu drept punct de sprijin pentru elementele de acoperis si de materialele utilizate .
La deschiderile mari elementul de rezistenta al acoperisului se poate realiza din forme simple sau spatiale , cadre , arce , structuri tridirectionale sau pe forme de cabluri etc. realizate din diferite materiale , beton armat, metal, lemn etc.
La constructiile de deschideri mici cu plansee din beton armat se pot realiza terase izolate sau alcatui o supra structura rezemata pe planseu pentru realizarea pantelor.
Aceasta solutie se mai foloseste la constructii cu caracter turistic sau vile .
Scarile si mijloacele de transport asigura circulatia la diferite niveluri pentru personal si materiale .Transportul pe orizontala se asigura cu mijloace mecanice la sol , mijloace rezemate pe scheletul de rezistenta (poduri rulante )sau suspendate de scheletul de rezistenta (conviere , monoraiuri , grinzi, rulante) . Pentru transportul pe verticala se mai folosesc ascensoare , benzi rulante , estacade , precum si transportul pneumatic pentru corespondenta si materiale .